It-tuki esittää: totuus runebergin päivästä 000372

Kaikki it-alalla pitempään työskennelleet tietävät totuuden Runebergista. Nyt ensimmäistä kertaa se paljastetaan muillekin.

Ensinnäkin kyseessä ei ole ”Runebergin päivä” vaan ”run e-berg in päivä”, ensimmäinen suomalais-ruotsalais-englantilaisella ohjelmointikielellä tehty ohjelma.

Sitä olivat kehittämässä mm. Johan ”luddiitti” Ludvig, suomenruotsalainen kielenkehittäjä; Sven ”well duuuuuh!” Tool, myöskin suomen-ruotsalaista tekoa, kuten olivat hänen sepäntaitonsakin; ja kirjuri Kimmo Dotkom, kuuluisia pohjanmaan Dotkomeja.

Yhdessä he kehittivät heksametrillä toimivan ohjelmointikielen, jossa ei ollut 1 ja 0 eli ”kyllä” tai ”ei”.

Sen sijaan mukana oli kuusi vaihtoehtoa 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 eli ”ihan varmasti”, ”ei tod.”, ”no ehkä”, ”niinpä tietysti”, ”aijaavai” sekä ”kvg” (lyhenne termistä ”kysy Vihtori Gutenbergilta”).

Tähän ohjelmointikieleen perustuen he alkoivat suunnitella ohjelmaa nimeltä e-berg. Sen omituinen nimi juontuu siitä että tekijät eivät päässeet yksimielisyyteen onko kyseessä ”en berg” vai ”ett berg” (tämän uskotaan johtaneen ”KVG”-ilmaisuun).

Kaikkien suunniteltujen ohjelmistolauseiden oletettu ajoaika kestäisi noin 24 tuntia, joten siitä muodostui lopulta sisäpiirin vitsi ”run e-berg in päivä”.

Ohjelman kehittämistä tehtiin normaalien toimien ohella, joten mukana olijat tarvitsivat jotain ravinteikasta, mutta sellaista mikä ei veisi liikaa tilaa papereilta. Ludden (kuten muut kutsuivat Johania) tyttöystävä auttoi tässä asiassa tekaisemalla heille aina jotain kaikesta mitä kaapista nyt sattui löytymään.

Näin saivat alkunsa ”run e-berg in leivonnainen” (toinen sisäpiirin vitsi).

Hyvin alkanut projekti kuitenkin ajautui pian voimakkaiden persoonien vuoksi karille.

Ludde halusi ohjelman oleva  esteettinen ja kokonaisvaltainen, johon Sven aina vastasi ominaiseen tapaansa ”well duuuuuh!”. Dotkom taas vietti kaiken aikansa ”run e-berg in”-leivonnaisten parissa.

Lopulta porukka hajosi, saamatta koskaan aikaiseksi muuta kuin alustavat suunnitelmat itse ohjelmasta.

Ryhmän hajoaminen oli niin katkera kokemus Ludvigille, että hän purki pahan olonsa mm. kirjoittamalla heikosti peiteltyjä pilakertomuksia kokemuksistaan ja  entisestä työtovereistaan salanimellä J. L. Runeberg, aivan kuin vääntääkseen vielä kerran veistä haavassa.

Näistä selkein on”Vänrikki Stoolin” tarinassa esiintyvä ”Sven Dufva” joka tekee päinvastoin kuin mitä tälle sanotaan sekä ”Salamiin kuninkaat” l. alkuperäiseltä nimeltään ”Svidun kyrsää imevät kenopäiden kingit!” (jo tuohon aikaan tehokas kustannustoimittaja oli arvokas apu).

Sven ”well duuuuh!” Toolin kohtalosta ei ole selvyyttä, mutta Kimmo Dotkom ei kestänyt häpeää, vaan poistui Saksaan, mutisten laivaan noustessaan joidenkin lähteiden mukaan ”Suomi on paska maa”.

Johan ”Runeberg” Ludvig kuitenkin jäi Suomeen nauttimaan kansansuosiostaan ja leivoksista.

Mainokset

6 Responses to It-tuki esittää: totuus runebergin päivästä 000372

 1. Zepa sanoo:

  Tämäkään tarina ei kerro miksi tårtan on niin typerän muotoinen.

 2. Polga sanoo:

  Ehhehheeeh, tää meinasi kusta iSukkaansa 😀

  • i-tuotteisiinkiin liittyy hauskahko tarina. Alunperinhän niitä teki Iin kunnassa asuva Teuvo Omenainen, mutta hänen vaatimuksena sukkien kulmasta ja keittiökaappien kulmien terävyydestä herättivät paikallisessa ammatti-killassa niin kauheita vastalauseita, että hän päätti lähteä jonnekin muualle missä häntä arvostettaisiin enemmän.
   Ei siitäkään suvusta sittemmin ole kuultu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: